AirRED en virussen

airRED installeren, vb. in een rustige woonkamer.

Iemand die praat, niest of hoest, brengt vochtdruppels in de lucht. Heb je een via de lucht overdraagbaar virus onder de leden, dan kan dat in die druppels zitten, ook als je nog geen symptomen hebt. Grotere druppels vallen dicht bij je naar beneden, social distancing helpt dan om besmetting te voorkomen. Kleinere druppels (aerosolen) kunnen verder verspreiden, dat daar intacte virussen in kunnen zitten is niet eenduidig aangetoond. 

 

In een gewone sauna of infrarood sauna zit je in een afgesloten ruimte en dat heeft een ander besmettingsrisico dan een airRED waarbij je vrij in de ruimte zit, daar is de bescheiden luchtcirculatie het aandachtspunt. Besmettelijkheid is een aandachtspunt als je met meerdere mensen de ruimte deelt. 

 

AirRED brengt lucht lokaal op een specifieke manier bescheiden in beweging en voegt warmte toe. De invloed daarvan op de vochtdruppels qua formaat en verspreiding in de ruimte is niet eenduidig te voorspellen. Over via lucht overdraagbare virussen en airRED luchtcirculatie het volgende:

  • Temperatuur: een virus wordt niet lang genoeg blootgesteld aan voldoende hoge temperaturen in de airRED om een deactiverende werking op een virus te verwachten. 
  • Luchtcirculatie: de airRED luchtcirculatie is een combinatie van een bescheiden turbulentie, aanzuigen, en warme lucht die uit zichzelf opstijgt. De invloed hiervan op het effect van social distancing lijkt minder dan dat van bv. een stofzuiger binnen of wind buiten. 
  • Temperatuur/lucht combinatie: het ligt niet in de verwachting dat vochtdruppeltjes die je mogelijk in de lucht brengt, door de relatief lage temperatuur van de airRED lucht versneld verdampen en een virus zo aanmerkelijk verder verspreiden dan gedacht. 
  • Binnenin de airRED: volgens de REHVA is het onwaarschijnlijk dat een virus zich hecht in luchtkanalen, zoals de airRED in feite ook heeft
  • Luchtvochtigheid: bij een hogere luchtvochtigheid lijkt de besmettelijkheid af te nemen. Deze waarde kan je desgewenst zelf beïnvloeden. 

Ben je alleen

Dan hoef je alleen in de gaten te houden dat je koortsvrij bent. 

 

Ben je met anderen in de ruimte (gezin, kantoor ea.)

-  Hou je aan de algemene maatregelen voor die situatie qua afstand (1,5 meter, voor grote druppels) en ventileren (geregeld, voor aerosolen). 

-  Hou je aan extra maatregelen in geval van risicogroepen en thuisisolatie. 

-  Neem, als je daar behoefte aan hebt, voor de zekerheid aanvullend een van onderstaande maatregelen:

  1. Gebruik de airRED niet in aanwezigheid van anderen of
  2. In aanwezigheid van anderen: zet de airRED luchtcirculatie op de laagste stand, laat anderen voldoende afstand houden en niet rechtstreeks in de luchtstroom staan; breng zelf geen vochtdruppels in de lucht (niet praten, of mondkapje). 

Wij zelf doen bijvoorbeeld als we samen thuis zijn niets extra's en gebruiken de airRED gewoon, en als we mensen de airRED laten ervaren, nemen we maatregel 2. 

 

Uit wat wij gelezen hebben en begrijpen, hebben wij bovenstaande manier van omgaan met de airRED bij via de lucht besmettelijke virussen zoals corona COVID-19 gedestilleerd. We keken daarbij uiteraard naar formele inzichten als van RIVM en REHVA en informatie van de producent en trokken lijnen door naar de airRED. Maar besmettelijkheidsfactoren zijn niet specifiek in relatie tot de airRED onderzocht en het zijn dus aannames, geen harde feiten. Het kan zijn dat deze informatie wordt geüpdatet als er nieuwe inzichten komen. Verder blijft het, voor ons en voor jou, gezond verstand bij het gebruik van de airRED. 

 

Gebruik van een lage temperatuur infrarood sauna als de airRED kan overigens een positief effect hebben op bescherming tegen virussen, kijk op onze pagina met wetenschappelijke artikelen onder Physiotherm artikelen.


Andere in gebruik nemen info