Spierknopen of trigger points

spierknopen en infrarood sauna

Spierknopen kunnen je functioneren behoorlijk in de weg zitten. Even een korte introductie van het fenomeen.

 

Je spieren bestaan uit verschillende soorten spiercellen. In rust liggen die in elkaars verlengde, als je de spier aanspant, schuiven die over elkaar heen. Heb je pech, dan verstoort dat terugschuiven op bepaalde plekken in je spieren en blijft de spier daar over elkaar zitten. Dat is dan de 'spierknoop'. Daar ga je last van krijgen, want de spier komt dan niet meer terug naar zijn normale lengte, de doorbloeding is verstoord en ook de aansturing ervan via je zenuwstelsel is niet meer wat het was.

 

Spierknopen of trigger points kunnen ontstaan door een incidentele overbelasting, maar ook door microbewegingen. Ze kunnen vanzelf weggaan of geholpen moeten worden door massage of aanprikken. Spierknopen kunnen ook weer terugkomen. Je leest geregeld dat het ontstaan of niet verdwijnen ervan stressgerelateerd is, en dat is niet alleen tijdsdruk issues maar kunnen ook zaken zijn als perfectionisme of onverwerkte emoties.

 

Je kan 1 spierknoop hebben, maar vaak zitten er een heel stel knopen in een spier. Je kunt ze meestal ook voelen en er zelf stevig druk op uitoefenen. Doe je dat ongeveer een minuut een keer of 4 tot 6 per dag, dan merk je dat de spier daar ontspant. De spanning komt later ook wel weer terug, de spier is tenslotte al een tijd flink korter, maar het is wel onderdeel van een genezingsproces. Wat je zeker niet moet doen, is stretchen. 

 

AirRED infrarood toepassing verbetert op een natuurlijke en nauwelijks belastende manier de doorbloeding in je lichaam. Dat bevordert het herstel van je spieren wanneer de spierknopen beginnen te ontspannen, op natuurlijke wijze of door een behandeling. De afvalstoffen worden door de toegenomen circulatie goed afgevoerd, en zuurstofrijk bloed wordt aangevoerd, wat zeker op die plaatsen die lang in de knoop hebben gezeten, nodig is om de spier daar weer te laten herstellen.

 

Infrarood warmte ontspant je ook mentaal, waardoor je bij een geregelde sessie meer mogelijkheden hebt om de stressfactoren die een rol spelen bij het ontstaan en in stand houden, gunstig te beïnvloeden. 

 

Praat er eens met ons over, wij hebben eigen ervaring hiermee. Wellicht kan een airRED ook in jouw geval een bijdrage leveren aan je herstel. En zijn je spierknopen verdwenen, dan heb je een heerlijk wellnessapparaat in huis waar je met plezier geregeld gebruik van blijft maken.