MEDIUMREAD: Wanneer werkt infrarood warmte werkelijk?

Dier ligt lekker in de zon

 

 

  • Infrarood en sauna's
  • Warmte, hoe werkt het
  • Ervaringen
  • AirRED en infrarood

Infrarood en sauna's

Wat is infrarood

Infrarood warmte wordt gegenereerd door infrarood licht wat in contact komt met bijvoorbeeld jouw lichaam. Dat licht wordt door allerlei bronnen uitgestraald, eigenlijk straalt elk voorwerp warmte uit. Daarom kan je warmte ervaren van de zon, van een haard, van warme stenen op je rug en van iemand die je handen lekker opwarmt. Elk op zijn eigen manier. 

 

Alle infrarood sauna's

Een infrarood sauna brengt warmte gericht bij je lichaam met behulp van infrarood bronnen. Bij elke toepassing staat in elk geval 1 straler op je rug gericht, daar heb je plezier van omdat dat een groot stuk huid bedient. 


Klassieke infrarood sauna

Bij een klassieke infrarood sauna staan er vervolgens nog een aantal andere stralers op je gericht, die zorgen voor een rondom intensieve warmtebeleving en een hoge temperatuur. Afhankelijk van het type infrarood stralen wat je infrarood bron uitzendt, is dat dan een vrij harde, indringende warmte (A) of iets minder (B). Maar allemaal gaan ze voor hetzelfde effect, je lichaam aanzetten tot een hevige reactie. Dat lukt, meestal na 10 tot 15 minuten, dan begin je hevig te transpireren, en dan ‘is de sessie geslaagd’. 

Infrarood sauna straler

AirRED infrarood sauna

Bij de airRED blijft het bij die ene, krachtige infrarood bron, die vooral infrarood type C uitzendt, de milde versie. Je rug is waar de warmte wordt opgeroepen, en de rest van je lichaam blijft normaal functioneren. Je kunt prima de milde warmte die wordt opgeroepen, kwijt. De warmtebubbel die je omgeeft, helpt enerzijds daarbij door het milde briesje wat de transpiratie meeneemt haast nog voordat die druppels vormt, aan de andere kant voorkomt de bubbel dat je onplezierig afkoelt. 

Warmte, hoe werkt het

Wat roept de warmte op 

Net zoals de warmte van een dekentje op de bank weliswaar warmte is maar je niet van je rugpijn af helpt, zo zijn er ook verschillen in de manier waarop de infrarood warmte effect op je heeft. Een lichaam wat in een stress stand schiet door een algeheel temperatuur bombardement, reageert met hevig transpireren en beschermt je vitale functies door de warmte zoveel mogelijk aan de buitenkant houden. Dat is anders dan wanneer het grootste deel van het lichaam normaal functioneert bij een aangename, thermoneutrale temperatuur (onder je eigen lichaamstemperatuur) en waarbij maar een deel ervan flink wordt opgewarmd. Daarbij mag die warmte namelijk wel naar binnen en door je lichaam heen getransporteerd worden. 


Temperatuur klassieke infrarood sauna

De instelbaarheid van de temperatuur is een aandachtspunt. In Nederland kan je de intensiteit van de infrarood bronnen meestal niet echt regelen en wordt vooral ingezet op hoge temperatuur, diep indringen en flink transpireren. Vind je de omgevingstemperatuur te hoog oplopen, dan wordt meestal geadviseerd om de deur open te zetten. Want de infrarood bronnen blijven gedurende de hele sessie warmte genereren. 

Thermometer met temperatuur net onder 40 graden

Lage temperatuur infrarood sauna

In Duitsland is het principe van de lage temperatuur infrarood sauna meer ingeburgerd, vooral bij de duurdere varianten, en ook de regelbaarheid van de temperatuur daarvan. Ook in dergelijke sauna’s vind je, behalve een bron op je rug, soms geen extra infrarood bronnen maar alleen bijverwarming. Verschillende effecten kunnen ook worden opgeroepen door te spelen met de temperatuur van de infrarood bron binnen een sessie.

Ervaringen

Ervaringsdeskundig

Met zo’n 13 jaar ervaring met een infrarood sauna, mogen we onszelf wel ervaringsdeskundig noemen. En als we heel eerlijk zijn, deed de infrarood sauna eigenlijk niets tot nauwelijks iets voor ons als we werkelijk een fysiek issue hadden. Rugpijn is bij ons in de klassieke infrarood sauna niet verbeterd of verminderd. We vonden het ook geen prettige beleving op zo’n moment. Verkoudheid, we hadden graag gewild dat het minder werd, maar als we eerlijk zijn, was het tegendeel waar. We begrijpen nu beter waarom.. 

 

Hoe wij de klassieke infrarood sauna gebruikten

We deden twee keer per week een infrarood sessie in onze Starline cabine omdat we het idee hadden dat het goed voor ons was en het voor ons het begin en het einde van het weekeinde mooi markeerde, ruim anderhalf uur gewoon voor ons samen, want dat was voor ons toch wel de doorlooptijd van een sessie, inclusief opwarmen, uitdampen, douchen.


Paniek

Toen we de klassieke infrarood sauna net hadden, had vooral Judith ook een ervaring van paniek. Het vroeg rustig opbouwen om dat om te kunnen zetten in een acceptabele ervaring. Nu we deze dingen weten, begrijpen we ook waarom die paniek er was, dat roept het simpelweg op. Je kunt er wel aan wennen, maar is het ook werkelijk goed voor je. Waarom krijg je een ervaring van paniek, die vraag zou je moeten stellen, is het dan wel goed voor je. 

Tekening van paniek

Toen Joep een burn out ervaring had, was eigenlijk alles teveel. Nu we weten dat de infrarood sauna een soort paniekreactie oproept, begrijpen we ook dat we er indertijd weliswaar uit gewoonte en vertrouwdheid van het proces waarschijnlijk wel in zijn gaan zitten, maar niet dat dat rust bracht, want alles is op zo’n moment gewoon te veel, dan is het niet handig om daar een ervaring van paniek aan toe te voegen. 

airRED en infrarood

AirRED infrarood sauna ervaring

We hebben nog maar kort ervaring met de airRED, en het apparaat verbaast ons elke keer weer. De milde ervaring leek ons in eerste instantie ‘verkeerd’, dat er niets zou gebeuren. In tweede instantie begonnen we de voordelen ervan te merken. Dat je niet zo intensief hoeft te transpireren. Dat je hier juist wél effect merkt op fysieke issues, omdat de warmte daar komt waar je hem nodig hebt, echt van binnen.

 

Echt werken

Op enig moment begon ook de opmerking van Dr. Neferu* voor ons sense te maken. Dat ze eindelijk een infrarood toepassing hadden ontwikkeld die ook echt werkt. Want alleen een intense ervaring met veel transpireren en doorbloeding die vooral aan de oppervlakte van je huid plaatsvindt om af te koelen, wil nog niet zeggen dat dat ook daadwerkelijk gezondheidsvoordelen heeft. Als je de ervaring van na het sporten prettig vindt, dan heb je bij een klassieke infrarood sauna inderdaad het idee dat je ‘gewerkt’ hebt. Maar als je opgewarmde bloed door de stress stand van je lichaam vooral niét naar binnen wordt getransporteerd, wat heb je er dan werkelijk aan? Bij een airRED is de ervaring weliswaar mild, maar de warmte wordt wel in je lichaam getransporteerd en verdeeld, en daar heb je wat aan. Het was ook voor ons schakelen, maar wij merken echt het verschil. 

 

*DR. DANIEL NEFERU, oogarts en voedingsdeskundige:

“Warmte zorgt voor vermindering van pijnklachten en de stofwisseling wordt gemobiliseerd. Met de airRED is het gelukt om het bekende infrarood licht op een nieuw level te brengen. Ontwikkeld in samenspraak met artsen, krijgt de airRED het voor elkaar om in korte tijd een effectieve infrarood toepassing te realiseren en biedt op die manier veel gezondheidsvoordelen.” 

 

Gebruik airRED

We gebruiken de airRED nu dagelijks. Voor een opsoepel sessie in de ochtend. Voor afvoeren van afvalstoffen na een intensieve fysieke inspanning. Voor als we het koud hebben en van binnenuit willen opwarmen. Gewoon een kwartiertje of half uurtje op een intensieve stand omdat het goed voor ons is. Voor ons werkt het. Voor jou wellicht ook. Kom het zelf ervaren, maak een afspraak en kom langs. 

 

Op deze website vind je ook een artikel met deze informatie plus een puntsgewijze opsomming van de overeenkomsten en verschillen tussen een airRED en een klassieke infrarood sauna