LONGREAD: Warmte, mind en body, lichaam en geest

Houten bordje met tekst 'what if nothing is wrong'
 • Over lichaam en geest
 • Voorbeeld: rugpijn
 • Hoe kan warmte helpen
 • Reparatie of herstel
 • Joep’s eigen ervaring
 • Hoe had infrarood warmte hem kunnen helpen
 • Om te bekijken
 • Judith’s issues
 • Hoe had infrarood warmte haar kunnen helpen
 • Waarom wilden wij weer infrarood warmte in huis
 • Hoe kan een airRED jou helpen 

Over lichaam en geest

Wie is er in charge

Dat we allemaal een lichaam hebben en een mind, daar zijn we het wel over eens. Wie er in charge is, daar verschillen de meningen nogal eens over. Populair is om te denken dat je lichaam een eigen leven heeft, zo maar ziek kan worden en dan gerepareerd moet worden. De stroming die zegt dat je mind ook een rol speelt in het proces van fysieke issues krijgen en dat die weer weggaan, noemen we vaak zweverig of alternatief. 

 

Waar, niet waar

We gaan het hier niet hebben welke van de twee waar is, maar we zetten gewoon wat zaken op een rijtje en ook hoe een apparaat als een airRED daar een rol in kan spelen. En we delen wat eigen ervaringen. 


Voorbeeld: rugpijn

De impact

Want laten we eens aannemen dat je een fysiek issue hebt. Bijvoorbeeld rugpijn. Dan heb je daar de hele dag, en eigenlijk 24/7, mee te maken. Je bewegingen worden beperkt, je hebt pijn, je doet dingen wel of juist niet, en het is vermoeiend. Je bent ook een soort van ‘uit je huisje’, je dagelijkse leven zoals je dat kende, werkt niet meer. Wat nu?

 

Repareren

Ben je van de ‘reparatiestroming’ dan ga je naar een dokter, zoekt naar de oorzaak en als je geluk hebt, vinden ze er een en kan die gerepareerd worden, en anders krijg je, in het geval van rugpijn, waarschijnlijk pijnstillers en in beide gevallen tips om je bewegingspatroon aan te passen. 

 

Mindset

Heb je meer met body-mind relaties, dan ga je kijken naar welke gedachtepatronen je hebt gehad direct voorafgaand aan het ontstaan van het issue, en kijk je, of als je de errors daarin wegneemt, of dan ook het fysieke issue verdwijnt. 

Man van achteren gezien met rugpijn en nekpijn

Hoe kan warmte helpen

Uit je huisje

In beide gevallen zit je toch een tijd met een lijf wat aandacht vraagt, en waardoor je ‘uit je huisje’ bent. Dat is meestal niet bevorderlijk voor een herstelproces, dat gaat toch echt het beste als je jezelf bent. Warmte roept altijd een vertrouwde beleving op, dat om mee te beginnen. Of die nu komt van een infrarood unit, een kopje thee of een haard.

 

Infrarood warmte

Infrarood warmte helpt om de doorbloeding in je lichaam te verbeteren. Zeker bij zaken als rugpijn, gewrichtspijn en andere spier- en gewrichtsgerelateerde issues helpt dat. Verkrampte spieren staan er niet om bekend dat ze afvalstoffen goed afvoeren, integendeel, in die verkramping hopen ze op, en jij gebruikt die spieren niet of niet genoeg, dus dat versterkt alleen maar. Infrarood warmte helpt om die afvalstoffen af te gaan voeren, ook als je niet beweegt. Dat ga je ook merken, in het begin komen er meer afvalstoffen in je lichaam en dat voelt ‘lelijk’ aan, net als wanneer je bij een fysiotherapeut bent die spieren losmaakt. Maar die beleving gaat weer voorbij. 

Reparatie of herstel

Jouw kans

Als de opgehoopte afvalstoffen verdwijnen, kunnen, in het geval van rugpijn, je spieren ook weer wat gaan herstellen. Hier is jouw kans, als je dat combineert met het niet meer vermijden van de pijn maar daar goed mee omgaan, kan je de verkrampingen en het opvangen van je vermijdende houding door andere spieren gaan oplossen. 

 

Zelfherstellend vermogen

Wat we hierboven beschrijven is niet een ‘reparatie’ in de zin van oorzaak en gevolg, van ik druk hier en dan verdwijnt het, maar een proces waarin je de zelfherstellende kracht van je lichaam weer activeert en ondersteunt. Welke rol je je mind daarin laat spelen, is dan aan jou. 

 

Niet te repareren?

Een extra uitdaging op dit vlak krijg je als je uit medische hoek te horen krijgt dat er geen reparatiemogelijkheid is voor jouw issue, en afhankelijk van of dat betekent leven met een ongemak of niet meer leven, heeft dat een bepaalde impact maar het roept in elk geval de vraag op: hoe kijk jij naar de relatie mind en body, lichaam en geest? 

Man in kamer op de airRED

 

airRED helpt

En of je nu ‘gelooft’ in reparatie van een lichaam of de rol van de mind in het ontstaan en heling van fysieke issues, het gebruiken van een airRED infrarood sauna ondersteunt beide. Want in het geval van dat je de mind als partner ziet in het ontstaan en oplossen ervan, is het ook handig als je zoveel mogelijk jezelf kunt zijn om die kracht weer terug te vinden en te versterken. En een ervaring van pijn en ongemak verstoort dat. 

 

Met een airRED kan je zo'n patroon structureel helpen doorbreken. De ruimtebesparing door de zijwanden van lucht en hem kunnen gebruiken in je gewone kleren maken hem immers laagdrempelig toegankelijk voor dagelijks gebruik. 


Joep's eigen ervaring

Rugpijn

We gaan het hier hebben over zijn hernia, way back in de jaren tachtig. Je kan zeggen dat die uit het niets was ontstaan, we kunnen, als we eerlijk zijn, ook zeggen dat die is ontwikkeld in samenhang met problemen die we destijds hadden in de familiesfeer waarbij contacten behoorlijk verstoord waren. Destijds waren we in de fase van ‘mind control’, met je gedachten je voorstellen dat het fysieke issue zou oplossen. Dat werkte niet, dus Joep heeft een flinke tijd op bed gelegen, pijnstillers, spierontspanners, fysiotherapie en het ging pas echt weer beter toen het issue in de familie ook was opgelost. 

 

Nog een keer rugpijn

De hernia kwam terug begin jaren negentig, kort na onze verhuizing naar onze huidige woning. Zeg het maar waarom. De ontspanning? Dat het te leuk was? Wij kunnen geen mentale oorzaak aanwijzen, maar weer op bed, fysiotherapie, deze keer ook nog in de scanner in het ziekenhuis. In dat proces leek het alsof Joep ‘wakker werd’ en de kracht weer in zichzelf vond om het herstelproces zelf ter hand te nemen. Binnen drie weken was hij weer up and running. Toen hij daarna bij de specialist kwam, zei die dat hij aan de hand van de scan adviseerde om direct te opereren omdat Joep anders  niet meer zou kunnen lopen of hooguit met beugels. Maar, zei Joep, ik voel hem niet meer. "O, dan doen we het niet", zei de specialist. Daarna heeft het zich nog een keer voorgedaan, in een stressvolle examenperiode, toen Joep op handen en voeten uit zijn auto moest kruipen van de rugpijn, en ook toen is hij 'er gaan staan' en ging het dezelfde dag nog weg. 


Er gaan staan

Het mechanisme van ‘er gaan staan’ heeft hij daarna vaker toegepast, op algehele krakkemikigheid. Een keer, bij een ander issue, heeft hij zich laten verleiden om wel een circuit in te gaan van operaties op basis van zo’n doemscenario, en dat heeft nergens toe geleid en achteraf vraag je je af waarom je die keuze gemaakt hebt. Ook als het lang duurt voordat heling plaatsvindt, en zelfs als dat op het fysieke level niet gebeurt, het leek bij ons net alsof we onszelf de kans daarop hadden ontnomen en ingeruild hadden voor een circuit van angst en afhankelijkheid. Het heeft daarbij jaren geduurd voordat we daar rust over hadden.

Silhouet van man tegen oranje lucht met zon achter zijn hoofd

Hoe had infrarood warmte hem kunnen helpen

Hulpje voor ontspannen

Joep geeft zelf aan dat infrarood warmte had kunnen helpen omdat je dan een plek had gehad waar je makkelijker weer bij jezelf kunt komen, je klachten wat verminderen, het makkelijker is om weer die plek te vinden waar je ‘er kunt gaan staan’. Of je nou rugpijn hebt of een ander issue, warmte is een heel vertrouwde en rustgevende ervaring.

 

Bestaat ook zonder bewijs

Hij ervaart zelf dat een lichaam ongekende mogelijkheden heeft tot reparatie, ook als je niet weet hoe dat werkt, en ook als je niet een directe oorzaak kan aanwijzen van dat fysieke issue of reparatieproces. Al weet je niet hoe, dan wil het niet zeggen dat het niet bestaat is onze ervaring. 

Om te bekijken

Veel mensen worstelen ermee

Een mooie documentaire over van mensen die ook die kracht in zichzelf zoeken en vaak ook vonden, kan je vinden in de Netflix documentaire Heal. Verschillende voorbeelden van mensen met vaak heftige fysieke issues die daar, al dan niet in samenwerking met de medische wetenschap, hun weg in vonden en hoe zij aankeken tegen de relatie tussen lichaam en geest. En in deze TED talk van Jeanine Shepherd over hoe deze Olympische atlete een zwaar ongeluk beleefde en daardoor tot nieuwe keuzes kwam, is ook inspirerend. 


Judith's issues

Issues

Is Joep de enige in ons huishouden die dit soort dingen heeft? Ja en nee. Rugpijn, direct gerelateerd aan een relatie, heeft zij ook gekend voordat ze Joep leerde kennen, en die rugpijn hield meteen op toen die relatie over was. Maar over het algemeen heeft Judith issues die voor haar duidelijk mentaler gerelateerd zijn, zoals een burn out begin jaren negentig en fysieke issues die voor haar direct gerelateerd zijn aan een verandering in de state of mind.

 

Vrouw met handen voor ogen en andere vrouw uitgestoken hand

Burnout

Natuurlijk kan je binnen zo’n burn out ook keuzes maken. Zo was er in die tijd nog niet veel bekend over burn out en werd er op een gegeven moment gezegd dat Judith depressief zou zijn en werden anti depressiva aangeboden. Op de vraag wat dat zou oplossen, werd gezegd "niks, maar het vermindert de symptomen". Dat is niet iets wat bij haar past, en dus heeft ze ervoor gekozen om dan maar door de onplezierigheid heen te gaan.

Hoe had infrarood warmte haar kunnen helpen

Vertrouwde plek

De keuze om 'erdoorheen te gaan' leverde enorm stressvolle dagen op, vooral omdat er niks gebeurde en ze niks kon doen. Je staart dan dus eigenlijk in ‘het grote niets’, niet fijn. Aan het eind van zo’n dag, als Joep dan thuis kwam van zijn werk, was het enige wat haar ‘hielp’ dicht tegen hem aan te kruipen en samen tv kijken, zodat er weer een vertrouwde beleving kwam en ze weer wat meer bij de mensen kwam.

 

Stress verminderen

Misschien had een airRED daar ook kunnen helpen, dat de weldadige warmte daar overdag ook wat stress weg had kunnen nemen. Want daar is een airRED ook goed in, om door de warmte in je lijf ook spanning te laten wegvloeien. 

Waarom wilden wij weer infrarood warmte in huis

Eerdere ervaringen

Eind jaren negentig hadden wij zelf een infrarood cabine gekocht, en daar hebben we ruim dertien jaar lang twee keer per week gebruik van gemaakt. Tijdens veranderingen rond 2009 in onze levens  hebben we hem weggedaan. 

 

Aangename uitwerking

De beleving van warmte en de goede eigenschappen van infrarood was wat ons begin 2019 weer op een zoektocht naar een infrarood bron bracht. De aangename wellness beleving die dat oproept, met aangename bij-effecten als je soepeler voelen, lichter, gewoon de ervaring van even goed voor jezelf gezorgd hebben, het deed ons destijds goed. En ook de aangename uitwerking op je mentale ruimte, gunden we onszelf in deze leisure levensfase. 

 

Geen plek

Maar na een verbouwing hadden we geen logische plaats meer voor een cabine, en het leek er een tijd op dat infrarood daarmee geen optie meer was. Een issue waar volgens ons meer mensen mee zitten, een cabine een plek in je huis geven is meestal een behoorlijke uitdaging. Of je nou groot woont of minder groot, het is een sta-in-de-weg, en jezelf wegstoppen op een zolder of een garage bij een wellnessbeleving doet toch afbreuk aan dat geheel. 

airRED lost zelfs meer op

Voor ons was het dus erg prettig dat we bij surfen op internet in Duitsland de airRED tegenkwamen. Bij ons hebben we een plek gekozen in de buurt van de keuken en de grote tafel waar we vaak aan zitten. Zie de foto. 

 

Wij dachten eerst dat de airRED een vergelijkbare beleving als een infrarood cabine zou oproepen, met hevig transpireren, en stonden in het begin dan ook even te kijken toen dat niet zo was. Maar nadat we er (snel!) aan gewend waren, begonnen we de voordelen daarvan in te zien. De laagdrempeligheid waarmee je er, met je kleren aan, even voor kunt gaan zitten. Dat je je niet hoeft af te zonderen voor een sessie maar gewoon gezellig met een kopje koffie erbij samen kunt zitten. Dat je het niet hoeft in te plannen maar als je dat wilt er meteen gebruik van kunt maken. Dat het maar een kwartiertje duurt om ervan te profiteren en dat je niet onder de douche hoeft. Het heeft niet lang geduurd voordat wij óm waren. 

Hoe kan een airRED joú helpen

 

Wellness voor jou

Voor iedereen die geen zin heeft in lange wellness sessies, geen ruimte heeft voor een infrarood cabine of de ervaring daarvan niet prettig vindt maar wel wil profiteren van de voordelen van infrarood, is er nu een oplossing. Het prijskaartje is pittig, maar de levensduur en het gebruiksgemak zijn bijzonder. 

 

Wat lost het voor jou op

Infrarood wordt veel goede eigenschappen toegedicht. De positieve effecten van warmte zijn al eeuwen bekend. Of je nu iets met spieren of gewrichten hebt, huid, stofwisseling (afvoeren van afvalstoffen), immuunsysteem, doorbloeding, maar ook bij stress en zaken als dementie, Parkinson, chemo, bijna altijd voegt infrarood wel iets toe aan het verlichten van de klachten en het verbeteren van de levenskwaliteit. Misschien niet altijd wetenschappelijk aangetoond, maar zoek op internet, op fora bij deze fysieke issues en kijk naar de praktijkervaringen wat infrarood daar heeft bijgedragen.

 

Warmte binnen handbereik

Veel vrouwen herkennen koude handen en voeten in de winter, daar is het lekker voor. Ouderen hebben behoefte aan warmte, die heb je hier binnen handbereik. Je kan eigenlijk beter vragen wie er niét beter wordt van dit soort aangename warmtesessies. (en daar hebben wij geen antwoord op ;-)  )

 

Levenskwaliteit

Lichaam en geest, warmte en airRED, maak er een mooie combinatie van die bij jou past en je levenskwaliteit zal er ongetwijfeld op vooruit gaan.