LONGREAD: Relaties beter begrijpen

Een plus een is liefde
  • Relaties
  • Liefde is een eigen wereld
  • Een gezamenlijke ruimte
  • Vermengen lukt niet
  • Liefde is vertrouwen
  • Wat verandert er in de tijd

Relaties

Als je eenmaal in een relatie zit, kom je vroeger of later tot een punt waarop je denkt ‘help, wat overkomt me hier, wat gaat er de hele tijd mis en waarom’. En waarom wordt het altijd erger, zo erg dat je eraan denkt om maar weg te gaan omdat het niks lijkt te worden omdat de ander je niet begrijpt, niet wil begrijpen, niet wil veranderen enz. Terwijl je diep van binnen weet dat dat niet waar is. Het lijkt alleen zo verleidelijk om te denken dat het met de rest van de wereld wel zou kunnen lukken, alleen met deze persoon niet. De populaire keuze is geworden om dat weggaan dan maar uit te proberen, alleen om erachter te komen dat je niks wezenlijks hebt opgelost, want je hebt je eigen issues die je in een relatie inbrengt niet onder ogen gezien. 

 

Relaties zijn bij uitstek iets wat niet rationeel is. Je kán het wel rationaliseren, maar iedereen met enige ervaring kan je vertellen dat dat niet wérkt. Je kan het ook sugar coaten door te denken ‘oke ik heb een slechte relatie, maar als ik het beter begrijp, is hij nog steeds slecht’ dus daar hoef ik niet aan te beginnen. Er zijn dus wat missing links te ontdekken, en daar gaan we het in deze longread over hebben. Zodat je kan zien dat relaties niet alleen het doel dienen van 'gezellig' en 'happily ever after', maar vooral van persoonlijke groei en bewustwording en je eigen errors onder ogen zien, en dat is nou eenmaal geen comfortabel proces. 

 

Niet direct een onderwerp wat je verwacht in relatie tot infrarood dieptewarmte, maar het heeft alles te maken met hoe je je leven ervaart en vaak ook met een hoeveelheid spanning die gepaard gaat met relaties. En daar vind je de gemeenschappelijke basis, wat kan je helpen om wat meer ontspannen in het leven te staan. Wij delen hier ons inzicht rondom een klassieke m/v partnerrelatie.

Liefde is een eigen wereld

Glazen bol met duif erin

Het meest verrassende wat wij in de loop van de jaren hebben ontdekt, is dat een partnerrelatie gebaseerd op Liefde met een hoofdletter, een eigen wereld is met eigen wetmatigheden. Een wereld ook die zich niet laat vermengen met de wereld waarin ego, persoonlijkheden en externe doelen zoals succes de norm zijn. Het gaat hier trouwens niet over fysieke werelden, maar over mentale. 

 

Om het eerste misverstand uit de weg te ruimen, Liefde is geen seks en begeerte, dat valt onder de ego wereld. Liefde is een tijdloze beleving van ‘thuis’, een beetje als het vertrouwde gevoel van een kopje thee met een koekje als je uit school kwam. Het is een rustig en zacht weten van binnen, een vertrouwen, een eenvoudige aardigheid zonder bijbedoelingen. Daarom vind je er ook geen oordelen, geen succes als doel, dat zou dat allemaal verstoren. Als je het zou moeten aanwijzen, dan kan je het beste kijken ter hoogte van je hart. Maar wel ‘binnen’. 

Net zoals de ego wereld

Wereldbol als spaarpot

Dus ben je uit op succes, gewin, op seks, oordeel jij over van alles en nog wat en vind je jezelf of anderen goed of fout, mooi of lelijk enz., dan zit je in de ego wereld. Je hebt er altijd gelijk, want je bouwt er je eigen waarheden met de bouwstenen die je vindt en die je door anderen worden aangereikt. Daar kan niks en niemand tegenop. Je vervelende gevoelens als anderen jouw wereldje in twijfel trekken, verdedig je er met aanvallen, ruzie, verdraaien, wegduiken, omzeilen, manipuleren enz. Het latente gevoel van angst en bedreiging overschreeuw of demp je, of projecteer je op een ander, dat die er de oorzaak van is. Dat is allemaal geen persoonlijke fout, dat is de wetmatigheid van de ego wereld, iedereen doet het daar. 

Een flinke uitdaging

Dat gezegd hebbende, bleek het, nadat we hier zelf achtergekomen waren, een flinke uitdaging te zijn om die twee werelden te leren onderscheiden en te herkennen dat de wetmatigheden van de ene wereld, voor geen meter werken in de andere wereld. Wel verhelderend om te zien dat je daarmee in je relatie eindelijk echt begint te begrijpen hoe het werkt. Uiteindelijk komt alles in je leven neer op een keuze, ga je ermee om via de ene of via de andere wereld. 

Een gezamenlijke ruimte

Tafel met stoelen en woord team erop

De wereld van Liefde is een wereld waarin je samen een mentale ruimte deelt. Als een van de twee zich in die gezamenlijke ruimte niet gedraagt volgens de regeltjes daarvan, dan heb je daar allebei last van. 

 

De beroemde uitspraak dat een huwelijk geven en nemen is, is bijvoorbeeld maar in een van beide werelden waar. Heb je twee aparte identiteiten die proberen om met elkaar samen te leven, dan is dat een prima oplossing om ervoor te zorgen dat zo’n relatie in balans blijft. Maar kijk je naar een wereld gebaseerd op Liefde, dan werkt dat daar simpelweg niet. In zo’n wereld moet je ieder in jezelf kijken wat jouw aandeel in het probleem is, dat onder ogen zien en niet meer als begin nemen, en op die manier samen het probleem waarvoor je zou moeten ‘geven en nemen’, oplossen. 

Bijvoorbeeld als jij vindt dat je naar de stad wilt om lekker te shoppen en je partner niet. Dan is niet je partner per definitie fout, alleen wel in jouw ogen en jij krijgt daar een vervelende ervaring van. Voor jou is het in zo’n geval goed om je bewust te worden van jouw drijfveren om naar de stad te willen. Wat wil je bereiken met rondsnuffelen of iets kopen, welk gevoel wil je daarmee bereiken (bv. een soort ‘sugar rush’) en welk gevoel wil je niet onder ogen zien (bv. verveling). 

 

Voor jouw partner geldt iets soortgelijks, die zit ook met een vervelende ervaring. Waarom wil hij niet mee naar de stad, wat wordt hem afgenomen door dat te doen (bv. een middagje klussen in huis), of welke onplezierige ervaring krijgt hij of zij als die met jou meegaat (winkel in winkel uit is niet zijn ding, jij bent alleen bezig met shoppen en niet met hem/jullie samen). Daar zou je het met elkaar en met jezelf over moeten hebben, en ‘nou we gaan wel omdat jij dat wilt’ of ‘ik ga wel met een vriendin’ zou geen bevredigende optie moeten zijn. 

Vermengen lukt niet

Je kunt wel met Liefde functioneren en ‘je ding doen’, maar dat blijft wetmatigheid van Liefde. Omgekeerd lukt niet, een ego kan simpelweg de wereld van Liefde niet in. 

 

In jouw leven zit het er nu eenmaal in dat je bijvoorbeeld gaat werken, en werken is de ego wereld. Handig om dat te weten, dan kan je je verwachtingen daarop bijstellen. Je keuze zit erin hoe ver je daarin meegaat. Ga je voor succes, promotie, geloof je vol in alle doelen die gesteld worden en speel je het spelletje enthousiast mee, dan zal je het moeilijker hebben om daarvan af te kicken dan wanneer je je gematigder opstelt. Dat wil niet zeggen dat je niet succesvol kunt zijn, alleen dat je totale plaatje wat succes is, breder is dan bedrijfsmatig succes, veel volgers, vrienden, mooi uiterlijk, veel reizen of wat jouw ego normen voor succes dan ook maar zijn. 

 

Succes kan immers ook zijn dat je in je werk zoveel mogelijk met Liefde functioneert, danwel je werk gebruikt om daarmee te oefenen. Dat is in zichzelf al een uitdaging, want in de ego wereld moet je vooral wat gaan ‘doen’, anders heb je niks om te laten zien dat je wat gedaan hebt. En Liefde is een moeiteloze manier van doen, die van je vraagt dat ook als er bijvoorbeeld niks gebeurt of als het niet succesvol lijkt, je blijft bij wat je via het zachte stille weten hebt doorgekregen. Dat vraagt een flinke portie vertrouwen, en onze ervaring is, dat je dat in gepaste kleinere situaties leert opbouwen. 

Man en vrouw op step

Een voorbeeld. Judith had op een dag een belangrijke zakelijke bespreking en die morgen kreeg ze qua kledingkeuze door dat het een nonchalante outfit zou moeten zijn. Alles in haar riep dat dat niet kon vanwege die zakelijke bespreking, ze zou voor gek staan. Toch luisterde ze naar de zachte stem. Op kantoor gekomen, bleek de meeting te zijn gecancelled. 

 

En wat je ziet is dat je, als je aan het eind van een werkdag klaar bent met werken, ervoor moet gaan zorgen dat je afkickt van de ego wereld en weer open staat voor die van Liefde voordat je thuis bent. Een mooie opdracht voor een nieuwe invulling van je reistijd!

Liefde is vertrouwen

Vertrouwen dat het goed komt, omdat je er niet alleen voor staat. Liefde is namelijk iets wat je helpt omdat het onderdeel van jou is, eigenlijk is het wat jij werkelijk bent. Daarom is de inspiratie daarvan ook vertrouwd en herkenbaar. Weliswaar heel anders dan die van de ego wereld, maar eigenlijk twijfel je er niet aan. En als je het inderdaad uitvoert, merk je dat het verrassend goed blijkt uit te werken voor iedereen die erbij betrokken is, niet alleen voor maar een van de betrokkenen. Dat is bijvoorbeeld een karakteristiek die makkelijk is te herkennen, en waarmee je meteen ziet dat afdingen, roddelen, grappen maken en liegen je soepel uit de wereld van Liefde knikkeren. Je kunt Liefde ook niet kwijtraken, want het is wat jij zelf bent, je kunt alleen wel vergeten dat dat zo is, of je ervoor afsluiten. 

Liefde is erg subtiel

Lieveheersbeestje op grashalmpje

Het zijn hele kleine duwtjes en een zacht weten, het vraagt inspanning om dat te willen horen tussen al het lawaai en geschreeuw van de luidruchtige ego wereld. Je moet er ook op durven blijven vertrouwen, ook als angst de kop op steekt, dat wat je in Liefde aan inspiratie hebt gekregen, zich ook zal manifesteren, ook als dat niet gebeurt op het moment of op de manier die de ego wereld gewenst vindt. 

 

Wat verandert er in de tijd

Ben je er uiteindelijk erg goed in geworden om issues zoals we hierboven beschrijven uit de weg te ruimen, dan lukt omgaan met beide werelden je steeds beter, al zal je voorkeur steeds meer uitgaan naar die van Liefde. En ook zal je er beter in worden om ermee om te gaan als het onvermijdelijk is dat je naar de ego wereld gaat, bijvoorbeeld om te werken. Maar je weet dan ook dat je die mentale staat niet kunt vermengen met een die je samen met je partner hebt, en dus zult moeten schakelen wanneer je weer thuis bent.

 

Hoe verder je komt in dit proces, deste meer het een keuze wordt tussen welke beleving je wilt, Liefde of ego, en of je het ervoor over hebt om dingen die in de ego wereld ‘normaal’ lijken, daarvoor op te geven. Een bioscoopje, een avondje stappen met vrienden of vriendinnen, roddelen over je werk, om maar een paar voorbeelden te noemen. Maar je krijgt er wel wat voor terug, iets wat je op waarde leert te schatten. 

Het wordt alleen maar erger

Doolhof

Aan jezelf werken is zeker niet altijd een fijn of makkelijk proces. Integendeel, het lijkt vaak een hele tijd veel erger te worden, maar het enige wat gebeurt is dat alles wat jullie onder het tapijt hebben geveegd, weer naar boven komt om een nieuwe keuze te maken. Dus laat je niet uit het veld slaan door een flinke periode van irritaties en ruzie, dat hoort er nu eenmaal bij. Jullie gezamenlijke Liefde zal je er doorheen slepen - tenzij je daarop opgeeft door ego uitspraken te gaan geloven die dat zullen proberen te ondermijnen.

Veilige plekjes

Het is aardig om wat veilige plekjes en aangename rustpunten in te bouwen, om af en toe bij te komen. Een infrarood sauna als de airRED kan jullie daarbij helpen. Een kwartiertje voor jezelf met rustgevende en vertrouwde warmte kan aangenaam helpen om spanning weg te laten vloeien. Zelfs een ego komt voor een airRED meer tot rust, omdat je een algemene en algehele ontspanning oproept, en dan wordt het weer makkelijker voor je om voor Liefde te kiezen in je dagelijkse issues. Zet je er een ontspanningsoefening of rustgevend muziekje bij op je koptelefoon of de ingebouwde speakers, dan help je jezelf nog eens extra om dat op te roepen. Het is niet alleen een bv. zere rug die profijt heeft van een airRED sessie, maar ook een zere mind. 

airRED infrarood sauna, man ervoor, close-up