LONGREAD: Over je natuurlijke ritme

Koffiekopje met koffiebonen die eruit vallen

 

  • Inspiratie door een koffiemachine
  • Eten
  • Fases die je doorloopt
  • Waar gebruik je je tijd voor
  • De weg terug
  • Loslaten, is dat nou erg

Inspiratie door een koffiemachine

We beginnen deze longread met warmte, een ander soort warmte dan de airRED maar wel een die er mee te maken heeft, namelijk de warmte van een lekker kopje koffie. Om bezoekers die bij ons de airRED komen bekijken, te voorzien van een bijpassend, dus erg lekker kopje koffie, gaan we een mooie koffiezetmachine kopen. We hebben ons georiënteerd op internet, een keuze gemaakt, en zijn naar Vlaardingen gereden om live kennis te maken met hem. 

 

Jan

In de winkel werden we geholpen door Jan, en Jan nam alle tijd voor ons om alle ins en outs te laten zien. Het bevestigde ons dat het een vertroetel-machine is, voor onszelf en voor onze bezoekers. Je kan er uiteraard koffie en cappuccino mee maken, maar ook bijvoorbeeld een prachtige latte macchiato, en daarvoor heb je een aansluiting op een melktankje nodig. Dat gaat met een slangetje, en dat slangetje moet je schoonmaken omdat melkvet en bacteriën anders gaan aanslaan in die slang. Die machine doet dat bijna vanzelf, een cadeautje. In het verhaal over die slang, maakte Jan de opmerking ‘het is net als met een lichaam. Je kan wel de hele dag frites gaan eten, maar daar is een lichaam niet voor gemaakt’. Die opmerking bleef bij ons allebei hangen. 

 

Waar is je lichaam voor gemaakt

Want waar is je lichaam eigenlijk wél voor gemaakt, en wat zou er gebeuren als je je dat weer eens ging realiseren en van daaraf je leven opnieuw ging opbouwen, maar dan met in gedachten waar dat lijf wél voor gebouwd is. In dat verband kwam de analogie met een leeuw bij ons op. De koning van de jungle kan prachtige sprints trekken, is snel en behendig. De rest van de tijd ligt hij zo te zien lekker wat te luieren. Maar zie jij een leeuw joggen door de jungle om in conditie te blijven? Blijkbaar is dat niet nodig als je een levensstijl hebt die past bij het lijf wat je gekregen hebt. 


Eten

Eetpatronen

Dus is het veel handiger om daarnaar op zoek te gaan. Zelf hebben we dat ruim een jaar geleden gedaan met eten. We waren in eetpatronen terecht gekomen waar in elk geval Judith simpelweg dikker van werd. Dan kan je gaan zeggen ‘dit of dat moet ik niet meer eten’, maar daar los je het probleem niet mee op, dat zit dieper. En als je dan gewoon opnieuw begint, en begint met gewoon goed eten zonder alle extra’s, snoep, noem maar op, dan kom je weer terug bij de basis. 

 

Mandje met verse groente

Joep

Vooral Joep merkte daar een behoorlijk verschil bij. Je state of mind verandert als je anders eet, want de opdracht die je de mind geeft (zie eerdere longreads) verandert. Je jaagt niet langer genot na. Dat had zijn weerslag op hoe Joep zich voelde. Energieker, meer energie, en dan goede energie. Van bonbons krijg je ook energie, maar dat is toch anders. 

 

Judith

Voor Judith bracht het vooral rust. Ze at namelijk veel dingen omdat Joep die had voorgesteld, niet omdat ze bij haar pasten. Bonbons en jam, niet haar ding, maar ze waren wel in het eetpatroon geslopen, om maar wat te noemen. En omdat Joep zich niet echt goed kon voorstellen dat zij niet zoveel nodig had (Joep is groot en heeft een ander soort metabolisme) at ze vaak meer dan ze nodig had. We hebben een proces doorlopen van begrip krijgen voor wat goed is voor elk van ons, en nu hebben we daar rust over, zitten goed in ons vel, en hebben vanzelf een formaat lijf gekregen wat bij elk van ons past.

Fases die je doorloopt

Houten brug in een bos

 

Bewegen

Ook rondom bewegen hebben we in die periode een aantal fases doorlopen, van zo’n beetje elke dag een flink stuk wandelen, tot onze natuurlijke manier van bewegen die in zichzelf geen aandacht vraagt. Waar wandelen wel een onderdeel van uitmaakt, maar geen doel in zichzelf is. 

De waarheid of een waarheid

Het lijkt op dat moment, als je bijvoorbeeld denkt dat wandelen goed voor je is, 'de' waarheid. In de praktijk merken wij dat het maar 'een' waarheid is, die je net zo makkelijk weer inruilt voor een andere als er een 'betere' voorbij komt. Of totdat je, zoals we ook in eerder longreads schreven, je afvraagt wie 'jij' bent en wat het effect is van de keuzes die je maakt en de doelen die je stelt. En als je niet al teveel investeert in jouw 'waarheden', kan je er ook weer makkelijk van af. Het is niet goed of fout, het zijn stappen op je weg.

 

Tip

Een trucje dat we je niet willen onthouden, is de gedachte ‘o, dat kan ook’. Gegarandeerd een gedachte die je weer op het verkeerde spoor zet. De gedachte ‘o, een keer een gebakje kan ook’ leidde bij ons tot een continue focus op wanneer dan het volgende gebakje wel niet zou komen, en als we ergens een kopje thee gingen drinken, of daar dan een gebakje bij moest of niet. Bijster onrustig. We hebben het trucje doorzien en ons er weer van losgemaakt. 

Waar gebruik je je tijd voor

Werk

Je kan hetzelfde toepassen op je werk. Hoe natuurlijk is het allemaal wat je doet, bijvoorbeeld hele dagen naar een computerscherm staren. Het kan wel verslavend zijn, maar dat wil niet zeggen dat het ook goed voor je is. En als je daar fysieke issues aan overhoudt, zou je er helemaal eens kritisch naar moeten kijken. Natuurlijk is het leuk als je voor de incidentele perioden waarin dat nu eenmaal even onontkoombaar lijkt, een optie als een airRED in je omgeving zou hebben waardoor je die symptomen kunt verminderen en weer doorgaan. Het gevaar ontstaat als je dat gaat gebruiken om verkeerde patronen in stand te houden. 


Vrije tijd

De leeuw uit het eerdere voorbeeld ligt gewoon lekker te luieren in de zon als hij zijn ‘werk’ heeft gedaan. Zelf hebben wij het idee dat voor mensen iets soortgelijks geldt. Tegenwoordig stouwen we vrije tijd zo vol met activiteit, dat dat luieren er helemaal niet meer aan te pas lijkt te mogen komen. Dat is wat ons betreft een gemiste kans, en wij doen er dan ook gewoon wél lekker aan. En het zou zo maar kunnen dat als jij ook weer de natuurlijke ritmes terugvindt die bij jou passen, dat je lichaam en geest dan ook weer veel natuurlijker aan gaan voelen. 

 

Leeuw, tevreden kijkend in het groen

Een voorbeeld

Joep ging met zijn familie indertijd een keer op vakantie naar Frankrijk. Ook toen al waren die vakanties 'volgestouwd', ze reden dan met de auto Frankrijk door om van alles te bezichtigen. Ze rijden ergens in de middle of nowhere en pa zegt ineens 'hij remt niet meer', rustig, zoals pa dat kan. Zijn moeder reageerde ook nooit in paniek en die zei 'wat gaan we dan doen'. In de verte bleek een Renault garage te zijn, en ze reden er naar toe en lieten de auto uitrollen. De garage kon de auto, inderdaad een Renault, repareren, maar dat duurde wel even. In de directe omgeving was verder niks, en ze hebben de rest van die dag met zijn allen aan een beekje gelegen, gewoon niks gedaan. Die dag staat Joep nog altijd bij. Van de rest van die vakantie is vrijwel alles verdampt. 

De weg terug

Back in touch

Als je het contact verlies met je natuurlijke ritmes, denk je dat je van alles moet en moet gaan doen en repareren. Wij zelf voelen ons inmiddels als de leeuw uit het voorbeeld. We laten ons ook niet gek maken door alles wat je leest en hoort, zou moeten en wat goed voor je zou zijn. Ons adagium is ga terug naar je natuurlijke ritmes, leef vanuit je hart en het zal je beter gaan. 

Ontbijt van yoghurt, havermout, kiwi en druiven.

Puur natuur?

Je hoeft niet actief dingen te gaan laten staan, je mentale keuze zal ongezonde patronen vanzelf weg laten vallen. Uiteindelijk drinken wij niet, roken we niet, eten we vegetarisch en zonder sausjes, liflafjes, eten incidenteel een puntje rijstevlaai en dat is het wel zo’n beetje. Niet dat het niet mág, maar het komt niet meer in ons op. Als je ons dat van tevoren had verteld, hadden we gezegd dat we dat nooit zouden doen. Het ziet er vanaf de ‘andere kant’ bezien ook bijster onaantrekkelijk uit. Het goede nieuws is, dat het vanzelf gaat en omdat het dan bij je past, geen enkel punt is. Je kan je dan niet eens meer voorstellen dat je dat andere ooit hebt gewild. En nee, we hebben geen grote focus op biologisch of andere zaken. Of dat hoeft niet, of we zijn daar nog niet aan toe, ook wij hebben een proces te gaan. Maar onze ontbijtjes zien er bijvoorbeeld ongeveer zo uit als op de foto, en dat vinden wij geen straf.

De simpelheid zelve

Een ontbijt van overnight havermout tussen twee laagjes van yoghurt, overgoten met vers fruit. Bruine boterhammen met hummus en groente, huttenkäse en tomaat, notenpasta, roomkaas met fruit. Sperziebonen met volkorenrijst en vegetarische balletjes. De simpelheid zelve, qua bereiding, uiterlijk en beleving. Maar volledig passend bij het ‘jij’ wat wij zijn. In de tijd dat je lichaam is ontworpen waren er geen Snickers, Honig sauzen, Fristies en prosecco’s. Denk daar eens over na en wat dat voor jou betekent. 

Loslaten, is dat nou erg

Waarom dit verhaal

Waarom dit verhaal over eten in een blog bij een apparaat wat warmte genereert. Omdat welbevinden niet van één ding afhankelijk is. En omdat je gezondheid een complex samenspel is van van alles en nog wat. Wij geven je een inkijkje in wie wij zijn en welke weg wij tot nu toe hebben afgelegd.

 

Je mist niks

Wij hebben ons moeten worstelen door de notie dat je denkt dat je iets mist als je niet meedoet aan alles wat je om je heen hoort, ziet en leest. Wellicht kunnen wij je net dat extra zetje geven hiermee om je daar niet door van de wijs te laten brengen en terug te gaan naar wie ‘jij’ bent, met deze blog en andere longreads. 

 

Hoe dat bij ons werkt

Een voorbeeld daarvan is een glaasje wijn. Je denkt dat het normaal is, het ontspant, dat lijkt goed voor je. Er zitten ook goede stoffen in lijkt het. En iedereen doet het, dus jij ook. De bottom line is, dat je niks mist als je het niet doet. Maar dat wordt goed voor je verborgen. Stoppen is dan moeilijk omdat je denkt dat je iets gaat missen dat vertrouwd is. Doordat Judith gestopt was en hij zag dat je niks blijkt te missen, is Joep uiteindelijk ook gestopt, maar bij hem duurt dat proces langer. 

Bij Judith gaan zaken er gewoon af, ineens drinkt ze geen alcohol meer, blijkbaar komt dat door de verandering in de state of mind op dat moment. Dan is dat wel onhandig in het begin, maar geen vraag verder of ze daar wel of niet in meegaat. 


Een verhaal

Waarom doe je wat je doet? Is dat om een verhaal te hebben als je andere mensen tegenkomt? Het lijkt wel alsof contact vaak gaat over wat je doet en waar je geweest bent, of over de nieuwste rage in plaats van dat er contact mét jou is, met wie jij bent. Wij zaten laatst in een bus in Eindhoven, en achter ons zat een kind van een jaar of twaalf die tegen zijn oma aan het vertellen was waar hij allemaal geweest was. Iets met Amerika, Zuid Amerika, hij had verhalen over politiek. 12 jaar. Is dat een natuurlijk ritme voor die leeftijd? Zeg het maar. 

Mensen in een bus, alleen de benen

Standaard verhaal

Ook bij het verhaal over de koffiemachine speelde dat. Ondanks dat Jan een mooi verhaal had, had hij het veel persoonlijker kunnen maken door gewoon even te vragen wat wij met de machine zouden willen gaan doen, welke soort koffiebonen we nu gebruikten, en wat wij belangrijk vonden in een machine. We merken dat vaak bij verkopers, die vertellen een verhaal, en kijken niet wat wij werkelijk willen en wat onze aanvliegroute is waardoor en waarvoor we bij hen komen. 

 

Geen belangstelling?

Jan staat er niet alleen in. Als je terugkomt van vakantie vertelt iedereen aan elkaar waar hij geweest is. De edited versie van wat er de afgelopen weken is gebeurd. Als ze dan vragen waar jij bent geweest en je bent thuis gebleven, dan is de belangstelling meteen weg en loopt men door. Waarom niet gevraagd waarom ben je thuisgebleven, hoe was het, wat heb jij dan beleefd, wat heb je gedaan? Nee, je krijgt een etiket opgeplakt van ‘not interesting’ en dat is het. We houden het dus met elkaar in stand. Wie gaat het doorbreken? Want je snapt dat het wel een beetje eng is als je het bovenstaande dan moet ervaren. 

 

Altijd hetzelfde verhaal

Luister eens naar verhalen die je hoort als je op een terrasje zit. Het zijn altijd dezelfde verhalen. Je kan ze uittekenen, alleen de persoonsnamen verwissel je. Het zijn ook altijd lelijke verhalen, van wat die toen zei, en wat jij dan zei, en dat dat niet mooi of prettig was en anders had gemoeten. Doorbreek zelf dat patroon eens en kijk wat het voor je doet. 


Inspiratie in je dagelijkse leven

Het andere wat je uit deze blog nog kunt meenemen als je dat wilt, is dat je inspiratie voor je leven niet altijd of alleen hoeft te halen uit boeken of er hevig mee bezig zijn, gewoon een verkoper in een winkel kan je, zonder dat hij dat weet, een stap verder brengen als je ervoor open staat. Wij bedanken Jan, en kom gerust kijken naar de airRED, de design infrarood sauna met zijwanden van lucht waar je in je gewone kleren voor kunt gaan zitten, en geniet van een kopje koffie uit het apparaat dat we bij hem kochten. Het mooie verhaal erbij ken je nu!

Vrouw zit ervoor in de keuken, man bezig met koken