LONGREAD: Genezen of beter worden, hoe doe je dat 

Twee richtingaanwijzers die in tegenovergestelde richting wijzen met de teksten desire en avoid

 

 

  • Wat is er eigenlijk mis en met wie
  • Beheerst het je leven?
  • Over vermijden en loslaten
  • De weg terug
  • Rust, warmte, eenvoud

Wat is er eigenlijk mis en met wie

Genezen of beter worden, hoe doe je dat

De titel van deze blogpost geeft al een aardige uitdaging, wat is het verschil tussen die twee woorden. Genezen is een medische term, en gaat over repareren, verdwijnen van symptomen. Beter worden gaat over dat er iets verbetert ten opzichte van wat je beleeft. Maar nergens staat dat dat laatste alleen over de fysieke aspecten gaat, dat zou net zo goed kunnen betekenen dat er meer opties zijn.

 

Jij = lichaam?

In onze eerdere longreads over Echt ontspannen, hoe doe je dat, en Warmte, mind en body, lichaam en geest hebben we daar al wat inzicht in gegeven, wat is de rol van je mind / geest in alles wat je beleeft en wie ben ‘jij’ eigenlijk, want dat speelt ook een rol, tenzij je er comfortabel mee bent dat jij = lichaam. 

 

Fysiek issue

Goed, je ervaart een fysiek issue. Een in de categorie licht ongemak of een in de categorie gierend serieus en levensbedreigend. Misschien wil je dat niet echt horen, maar hoe je ermee omgaat, is hetzelfde. Het een is niet beter of erger dan de ander als het gaat om hoe je het benadert. Alleen zal het een veel sneller een ‘hold’ over je krijgen dan het ander, en dat laatste máákt je haast vanzelf kansloos.  


Gouden tip

Het eerste aandachtspunt is dus, hoe zorg je ervoor dat jij eraan te pas blijft komen. Dat de fysieke issues niet overnemen. Dat jij niet ‘iemand anders’ wordt, een ziekte. Een gouden tip daarbij is: waar je op focust, wordt meer. Klinkt simpel, maar hoe vaak kijk je niet op een dag of het issue er nog is. Of je het merkt. Of het minder wordt. Voor een belangrijk deel komt dat omdat jij je mind opdracht hebt gegeven om dat issue ‘weg te krijgen’. En dan is checken of dat is gebeurd, daar een wezenlijk onderdeel van. Dus herroep die opdracht, en je bent ook van dat continue checken af. 

Camera focus met daarin een zwaan

Belachelijk

Dat is belachelijk, horen we je zeggen, iedereen wil er toch van af. Dat is een interessante vraag, is dat werkelijk zo. Een fysiek issue eist aandacht op, en haalt aandacht weg van wat er werkelijk gaande is. Het lijkt jou en de mensen in je omgeving te dwingen om je aandacht te verleggen. Wie ben jij als je dat issue niet meer hebt. Welk ‘voordeel’ heb je van het issue. Wat hoef je niet te doen of onder ogen te zien nu je het hebt. Wat versterkt het. Waarom is je aandacht ervan afhalen niet een goede stap, waarom heb je daar weerstand tegen, zeker als die stap ook nog eens werkt. Een stukje huiswerk dus, want iedereen heeft zijn eigen antwoord op dit soort vragen. 

Beheerst het je leven?

TED, ideas worth spreading, beeldmerk

TED talk

Mensen die lang fysieke issues hebben, geven ook aan dat ze eigenlijk enorm bang zijn wie ze zijn en hoe hun leven gaat als het fysieke issue weg is. Dan staan ze er weer alleen voor, zijn ze zelf weer vol verantwoordelijk. In de TED talk What almost dying taught me about living geeft Suleika Jaouad die een leukemie proces doorliep, aan hoe rauw, onbeholpen en onvoorbereid ze was toen ze haar gewone leven weer moest opnemen. Dus wijs het bovenstaande niet te snel af, laat het eens rustig bezinken en kijk wat er voor waarheid voor jou in kan zitten.  

 

Hulp bij de gouden tip

Waar je op focust, wordt meer. Dit zeiden we bij de gouden tip. Als je focust op je fysieke issue, wordt dat meer. Het wordt in elk geval niet minder, want elke stap vooruit doe je op die manier zelf weer teniet. Dus help jezelf om er niet meer zo op te focussen. Vraag mensen in je omgeving om je er niet steeds op aan te spreken, er niet mee bezig te zijn, je niet te ontzien. Dat lijkt onaardig, maar het is het tegenovergestelde, zij helpen je dan om je focus ervan af te halen. Het helpt je ook met je bewust worden van wat het fysieke issue je helpt vermijden, zoals genoemd onder ’belachelijk’. 

Over vermijden en loslaten

Dempen

Als je om je heen kijkt, zie je mensen van alles doen, behalve zichzelf zijn. Ze moeten van alles, zijn met van alles bezig, of je het nu ‘goed’ noemt als sporten, vrijwilligerswerk of mantelzorg, of dat je het anders labelt als je mensen continu op hun smartphone ziet kijken, van de ene afspraak naar de andere hollen. Ook zie je mensen hun beleving dempen met muziek, alcohol, praten om maar te praten. Allemaal manieren om de rauwe werkelijkheid te ontlopen. Het is niet mooi, het is niet leuk, het is niet aardig, er is niks te doen. Is het niet veel handiger om te leren om met de rauwe werkelijkheid om te gaan? Dan hoef je al die dempende en vermijdende dingen niet te doen. En het ‘jij’ waar we in een eerdere long read over spraken, vult die ruimte dan vanzelf moeiteloos en gezellig in. Het lijkt alleen een tijdje erg, maar als je jezelf de kans geeft, verdwijnt die rauwe werkelijkheid ook weer vanzelf. 


Vermijden is altijd tijdelijk

Je bereikt op een gegeven moment de plek waar het rustig, aardig en aangenaam is, maar je gaat er meteen weet weg. Waarom? Weer die instructie aan je mind, dat het ergens ánders te doen is, dat het ergens ánders leuker is. Of dat je daar minder problemen zult hebben. Beter uit de verf zult komen. Wél gewaardeerd wordt. Misschien is dat ook wel zo, voor een tijdje, maar het zal je niet bevredigen, het is maar een kaal doel wat je hebt gesteld. Ook is de persoonlijke groei eruit, je komt niet verder, omdat je je doel om als mens totaal beter te worden, hebt ingeruild voor een klein doel als bijvoorbeeld dat je beter af bent zonder je partner. Kortom, het zal je niet bevredigen. Dus wees gewoon flink, ga erdoorheen, pak je verantwoordelijkheid,  daar heeft iedereen plezier van. 

 


Alles verkeerd gedaan?

Heb je nu alles in je leven verkeerd gedaan als je dit zo leest? Natuurlijk niet. We zijn allemaal op weg, onze eigen weg. En onderweg maak je fouten, neem je verkeerde afslagen en keer je per ongeluk ook wel eens om. Het gekke is ook dat als we onze bestemming bereiken, we er als een haas weer weggaan omdat we het niet herkennen en waarderen, en dan kunnen we weer opnieuw beginnen. Ook dat geeft niet. Je wordt er, ondanks alles, toch steeds beter in.

 

Travelling light

Het gaat niet om goed of fout, het gaat erom dat je je vergissingen corrigeert en dan nieuwe keuzes maakt. Of het nu gaat om zaken die nu voor je neus staan of die zich in het verleden hebben voorgedaan. Zeker als je zaken uit je verleden oppakt, zal je merken dat je dat vrij maakt, en dat je steeds lichter door het leven gaat. Wij zelf noemen dat ‘travelling ligtht’, alle overbodige ballast loslaten, en dat zie je bij ons ook in onze woning. We hebben een mooi huis, luxe spullen, maar er staat niet meer dan wat we nodig hebben. Het klinkt spartaans, een bank, een tafel en een keuken, maar in de praktijk werkt dat prima uit.

De weg terug

Geef niet op

Gewoon volhouden en op weg blijven, niet opgeven of stilstaan. Er zijn geen issues die onomkeerbaar zijn, zelfs als alles wat je kent en wat je rationeel kunt beredeneren zegt dat het anders is. Dat kan je beter begrijpen als je niet alleen focust op de fysieke verschijningsvorm ervan, maar ook op de mentale kant. Mentaal kan je enorme stappen maken, terwijl je fysieke issue misschien niet waarneembaar verandert. Maar dan ben je toch ‘beter geworden’?

 

Wat is je werkelijke doel

Of je symptomen nu wel of niet helemaal verdwijnen, maak dat niet je doel. Zorg er gewoon voor dat je als mens verder komt. Beter worden als mens of genezen van een lichaam, aan jou de keus. Waarbij overigens het een het ander niet hoeft uit te sluiten.

 

Geef niet te snel op

Als je naar een fysiotherapeut gaat omdat je enorm verkrampte spieren hebt, dan lijkt wat die persoon doet in het begin helemaal niet te werken. Je voelt je vervelend, het voelt lelijk aan, je hoeft maar een paar keer per dag een simpel oefeningetje te doen terwijl je de hele dag last hebt van je issue. En toch gebeurt er iets, er is iets gaande, juist terwijl die lelijkheid zich voordoet. Daar moet je doorheen. En na een tijdje merk je dat je issue verbetert, haast ongemerkt. Zo simpel kan het zijn. Zo simpel kan ook dit proces zijn. Geef niet te snel op, ook als het lijkt alsof er niks verandert. 

 

Niet geloven

Heb je iemand in je omgeving die door een uitdaging gaat, dan help je die het beste door niet te geloven in het 'drama' van het issue zoals het zich op dat moment voordoet. Het is al vervelend genoeg zonder dat andere mensen dat ook nog eens helpen versterken / waarmaken. Het is misschien niet altijd makkelijk om 'gewoon' te doen, maar het kan wondertjes doen. Joep was daar geweldig in toen Judith in haar burn out periode zat. Hij stelde dan gewoon voor om een strandwandeling te gaan maken. Dat leverde bij Judith stress op, huilen, angst. Maar allebei gingen ze daar gewoon doorheen en maakten dat niet het begin, geloofden niet dat dat ‘waar’ was. Dan ging dat ook weer weg, en en konden we wel naar het strand rijden, lekker met je neus in de wind over het strand wandelen, en een kopje thee met een plakje cake nemen. Rustig. Vertrouwd. Opnieuw opgeladen. Het deed ons allebei goed. 

Gewoon leven

Een van de meest onderschatte bijdragen aan het verbeteren van je welbevinden, is het oppakken van je gewone leven. Gewoon een kopje thee drinken op een terrasje. Gewoon eten koken. Gewoon een klusje in de tuin doen. Gewoon een boodschapje doen. Vele malen waardevoller vaak dan het beste medicijn. We kunnen dat ook uit eigen ervaring beamen.

Rust, warmte, eenvoud

Rust

Alles wat je doet om te genezen, of om te vermijden, levert stress op, dat hebben we ook in onze longraad over ontspannen aangetipt. Je hebt een, wellicht onhaalbaar, doel gesteld. Alles wat je met je hart doet, levert rust op. Je krijgt mooie ervaringen, en die mooie ervaringen helpen om de balans en je focus te laten omslaan. De Netflix serie The Kindness diaries gaan over een man die Amerika van noord naar zuid doorkruist in een oude Volswagen Kever, zonder geld, en die vertrouwd op de kindness van anderen om die reis te kunnen maken. Hij heeft bijzondere ontmoetingen onderweg, met heel gewone mensen die vanuit hun hart leven. Misschien inspireert het je ook. 


Warmte

En in dat oppakken van je gewone leven moet je ook de kracht van warmte niet onderschatten. Het is een heel natuurlijke manier om spanning weg te laten vloeien en een beleving van comfort en welbevinden te krijgen. Jezelf verwennen met een luxe kopje thee, een kopje chocolademelk. Onder een dekentje kruipen of voor de haard gaan zitten. Jezelf vertroetelen met de milde dieptewerking van een airRED infrarood sauna met zijwanden van lucht. Elke vorm van warmte heeft zijn eigen beleving en uitwerking, kies die die bij jou past op dat moment. 

In de keuken met vrouw zittend en man aan het koken

Genezen?

Als je mensen die een intensief medisch traject hebben doorlopen ernaar vraagt, zal je bij veel eerlijke antwoorden horen dat het symptoom weliswaar weg is, maar dat ze zich niet beter, rustiger of veiliger voelen. Vaak zelfs het tegendeel. 

 

Twee werelden

Het lijkt alsof er twee werelden zijn, eentje waarin het najagen van allerlei doelen centraal staat, en eentje waar dat niet zo is en de menselijke factor een rol speelt. Wat zou er erg aan zijn als dat inderdaad het geval was, en dat je zou kunnen kiezen tussen die twee werelden. Het goede nieuws is dat het kan, wij kunnen dat uit eigen ervaring beamen. Het slechte nieuws is dat het of-of is, je kunt niet allebei die ervaringen in dezelfde ‘wereld’ hebben. Maar ach, als je toch leert om keuzes te maken, dan wen je daar ook aan. Maak dan keuzes die ‘jij’ gelukkig maken. 

Netflix logo

Netflix documentaire minimalisme

in de Netflix documentaire Minimalism, a documentary about the important things, kan je bijvoorbeeld lezen over mensen die alles bereikt hebben wat ze dachten te willen bereiken, maar er niet gelukkig van werden. Een salaris met zes nullen en inzien dat dat leven je niet gelukkig maakt. En die toen bewust andere keuzes hebben gemaakt. Andere mensen in de documentaire werden zich ervan bewust dat ze wel een hoop spullen kunnen kopen, maar zich afvroegen wat ze ermee moeten. 

 

Beter worden

Dat laat zien dat je niet een fysiek issue hoeft te hebben om levensveranderende keuzes te maken en je prioriteiten tegen het licht te houden. Beter worden zonder ziek te zijn, hoe mooi wil je het hebben.