Kou

infrarood sauna als je het koud hebt

Je wordt er normaal gesproken niet ziek van, maar kou is een armoedige beleving waar je niet vrolijk van wordt. Het komt ook niet alleen in de winter voor, killig weer, temperaturen die onder je comfort zone zakken en grotere temperatuurverschillen, zullen het al kunnen oproepen. Het is maar net hoe gevoelig jouw lijf is voor kou en hoe makkelijk het zich aanpast aan temperatuurverschillen. Ook lichaamsbouw heeft er invloed op, zoals de verschillen tussen mannen en vrouwen voor kou vatbaarheid laten zien. 

 

Koude handen en voeten zijn natuurlijk erg bekend en worden als vrouwending gezien, maar ze komen net zo goed bij mannen voor, en zelfs sporters als ruiters, hardlopers, watersporters en wielrenners kunnen er door hun sport last van hebben. Dat je het koud kunt krijgen op een kille dag is geen verrassing. Kou na sporten of een flinke wandeling of fietstocht treedt ook veelvuldig op, een armoedige kou waar je maar niet van af lijkt te kunnen komen. 

 

Het is op zich een natuurlijk proces dat je lichaam in geval van kou bloedvaten vernauwt, juist in je handen en voeten, daarmee stroomt er namelijk minder bloed (en dus warmte) weg bij je organen die net even belangrijker zijn. Vervelend wordt het pas als dat proces niet in balans is. Daar kunnen fysieke oorzaken voor zijn, daar kijk je naar met je medisch adviseur.

 

Buitenproportionele kou is vooral een bloedcirculatie issue, en dan wel te weinig daarvan en vooral in de kleinere bloedvaten. Je warm aankleden en regelmatig bewegen als eerste ‘line of defence’ spreekt voor zich, maar is niet altijd voldoende effectief.

 

Een airRED in je woonkamer maakt het mogelijk om wel erg laagdrempelig je bloedcirculatie op gang te krijgen en daarmee je kou beleving kwijt te raken. In een kwartier is je bloedcirculatie weer lekker op peil, terwijl je ondertussen met kleren aan wellicht een kopje thee hebt gedronken en even op je tablet hebt gelezen. En mocht jouw kou beleving stressgerelateerd zijn, dan geeft de mentale ontspanning die je bij gebruik van de airRED krijgt je ook een zetje in de goede richting.