Waarom aan iets anders denken helpt

Meisje met koptelefoon

In stressvolle tijden ben je met je mind eigenlijk steeds bezig met het issue dat je stress oplevert. Als je pech hebt, kom je dan ook nog eens in een eindeloze lus terecht waar je niet uitkomt. Zelfs als je zegt ‘ik denk er niet aan’, ben je er nog steeds mee bezig. 

 

Als je nu een muziekje op zet, heeft je mind ineens twee dingen om mee bezig te kunnen - en moeten - zijn, het muziekje en je gedachten. Alleen, hij kan maar met 1 ding tegelijk bezig zijn. Help je jezelf dan ook nog eens extra, met bijvoorbeeld een warme drank of een airRED sessie, dan versterk je dat de mind de aandacht zal weghalen bij de stressgedachten. De gedachtencyclus die je daarmee doorbreekt, wordt dan ineens minder krachtig. En met wat goede wil kom je er zo veel van los, dat je ook een nieuw perspectief erover krijgt. 

 

Een vergelijkbaar effect kennen veel mensen van als ze gaan sporten of hardlopen. Ze zetten dan muziek op. Niet omdat ze niet zonder muziek kunnen, maar omdat hardlopen in zichzelf in je mind geen prettige beleving oproept, en hoe langer je hardloopt, deste moeilijker wordt het om je loopje vol te houden. Wordt de mind afgeleid met muziek, dan wordt hij niet gevoed met de beleving van hardlopen en hou je het langer vol. 

 

Zelfs in de medische wetenschap maken ze hier gebruik van door je muziek te geven tijdens een behandeling. En zelfs kinderen leren ze om aan iets leuks te denken tijdens een vervelende behandeling. 

 

Je mind denkt dat dit niet gaat helpen, omdat hij niet die twee dingen tegelijk kan zien en ook niet het zelfinzicht heeft dat hij daar niet mee uit de voeten kan. Dus gewoon een keer proberen en het effect ervan ervaren, dan zal je het zelf best vaker toe gaan passen. Het is een simpele lifehack, die je ook prima kunt inzetten bij je leefstijl interventies. 

 

En we hebben nog twee tips. Nummer 1: er kunnen wel gedachten opkomen die zeggen dat iets gezeur is, of niet waar, of te moeilijk of wat dan ook, maar het is aan jou om die tot waarheid te verheffen - of niet. Je kan er ook gewoon voor kiezen om niet op die gedachten te reageren en je eigen weg te kiezen. Gedachten hebben namelijk geen kracht in zichzelf, tenzij jij die eraan geeft. Deze wetenschap zal je leven een stuk veraangenamen!

Tip 2: Als je een keuze hebt gemaakt, zal alles vanaf dat moment in het teken staan van het rechtvaardigen van die keuze, of het nou een goede keuze is of niet. Daarom is het ook zo moeilijk om daar weer van los te komen. Ook deze wetenschap helpt je om te relativeren en het jezelf makkelijker te maken om alsnog te switchen, het was geen waarheid, je hebt het zelf tot waarheid verheven.