airRED of klassieke infrarood sauna

Vergelijking van twee soorten infrarood sauna's

AirRED en de klassieke infrarood sauna zijn twee apparaten met elk een eigen beleving en mogelijkheden, die onderdeel zijn van dezelfde familie, infrarood wellness. We hebben verschillen en overeenkomsten die wij zelf gezien hebben, beschreven, waardoor het ook duidelijker wordt hoe vernieuwend de airRED infrarood wandunit is. Zowel qua ontwerp, beleving als effect. 

 

Betrek bij je afweging de beleving en het effect wat elk van de infrarood sauna's je kan bieden en de laagdrempeligheid of juist niet waarmee je er gebruik van kunt maken. Je gaat bv. niet 's morgens vroeg voordat je naar je werk gaat in de infrarood sauna zitten, maar een kwartiertje je ochtendkoffie drinken voor een airRED doe je makkelijk. 

Waarom doe je het

Warmte is het middel waarmee je een effect oproept. Het effect wat je met infrarood wellness nastreeft, is het een klein beetje verhogen van de kerntemperatuur van je lichaam, waarmee je gezondheidsvoordelen oproept. Milde warmte ontspant. Het is vertrouwd en geeft rust, ook mentaal. 


Het warmteverschil

Verschil in warmte tussen airRED infrarood sauna en gewone infrarood sauna gevisualiseerd

Klassieke infrarood sauna

Bij een klassieke infrarood sauna wordt je omgeven door flink warme lucht die behoorlijk warmer is dan de kerntemperatuur van je lichaam (37 graden). Daarnaast warmen diverse infrarood bronnen jou via je huid op. Je lichaam kan al snel geen kant uit. De warmte probeert van buiten naar binnen in je lichaam te gaan over je hele lijf, de focus van je lichaam ligt op het stoppen daarvan, dus flink transpireren. Je hartslag verhoogt dus je bloedcirculatie neemt wel toe, maar om een probleem op te lossen en dus met een ander effect. De toevoer van bloed van buiten in je huid naar binnen in je kern wordt gestopt, dat is te heet. Deze reactie op een 'hitte-alarm' is geen ontspannen proces, zeker niet voor je hart en bloedvaten.

airRED

De warmte die een airRED infrarood unit genereert, is erg natuurlijk. Doordat opwarming op je rug plaatsvindt, kan de rest van je lichaam normaal functioneren. De warmte van je rug wordt doorgegeven aan je bloed, en dat wordt wel gewoon toegelaten tot je kern. Daar vermengt het met het bloed van normale temperatuur en dat transporteert je lichaam van binnen naar buiten om af te koelen. Dat is een natuurlijke manier, die dus niet met hevig transpireren gepaard hoeft te gaan, je hebt immers een groot oppervlak voor afkoeling ter beschikking (zo'n 85 procent van je huid). Je kerntemperatuur hoeft maar enkele tienden van een graad op te warmen om het doorbloeden te verbeteren, en dat gebeurt op deze manier en dat is dus heel mild en ontspannend, ook voor je hart en bloedvaten. 

Over transpireren en warmte

Transpireren in druppels is het signaal dat je lichaam zijn normale warmte-afvoer niet meer voor elkaar krijgt en is overgeschakeld op stoppen met warmteverdeling via je bloed en zorgen voor verdampingsafkoeling via je huid. 

 

Hard transpireren is niet waar infrarood warmte toepassing in zijn pure vorm over zou moeten gaan. Het is een beetje oorzaak en gevolg omdraaien. In een afgesloten infrarood cabine heb je weinig mogelijkheden om de temperatuur te beheersen en binnen de lichaamseigen, thermoneutrale zone te blijven. Dus ga je transpireren en stopt de warmteverdeling in je lichaam.

 

En omdat de infrarood sauna is afgeleid van de sauna waarin transpireren het na te streven doel is, is dat waarschijnlijk bij de infrarood sauna voor het gemak ook als voordeel genoemd. Maar infrarood warmte is in zichzelf een milde warmte met veel toepassingsmogelijkheden, als je hem goed inzet op een lichaamseigen manier. Door maar een deel van je lichaam actief te verwarmen, blijf je op een natuurlijke manier omgaan met het warmte-afvoer proces en heb je er wel de voordelen van. 

Over ontgiften en vet

Ontgiften doe je vooral via je ontlasting. Áls er ontgifting via je huid plaatsvindt, is dat bij airRED infrarood wellness niet anders dan bij een klassieke infrarood sauna, alleen dan als een 'droge transpiratie'. Transpireren zelf kost niet veel energie. Vet raak je kwijt door verbranding, niet door transpiratie. Vet dat je ervaart in combinatie met transpiratie is huidvet. 

Beleving

Bij een klassieke infrarood sauna heb je na elke sessie het idee dat je 'gewerkt' hebt, doordat je flink getranspireerd hebt. De ervaring lijkt meer op die van na het sporten. Bekijk of bij jouw fysieke issue de klassieke infrarood sauna inderdaad het effect heeft wat je zoekt.

 

Door de milde ervaring heb je de beleving van ‘gewerkt hebben’ bij een airRED niet, maar je merkt wel dat het werkt, vooral als je een fysiek issue hebt, moe of stressvol bent of flink fysiek actief bent geweest. Dat komt door de andere manier van warmte oproepen en transporteren in je lichaam en ook een ander effect. 

Conclusie

Met deze informatie en de praktische verschillen die we apart voor je uitlichten, kan je zelf bekijken wat jij belangrijk vindt en welke vorm van infrarood wellness daarbij past. Wil je intensief transpireren en weet je ook waarom, dan is een klassieke sauna of infrarood sauna je beste keuze. Wil je dagelijks, laagdrempelig en zonder gedoe profiteren van infrarood warmte door van binnenuit verwarmen met de effecten daarvan, dan is de airRED infrarood wandunit een uitstekende keuze. Wil je beide belevingen en heb je er het budget voor, dan neem je ze allebei.